Jadłospis w przedszkolu
|
|
poniedziałek, 10.11.2025 |
alergeny |
|
śniadanie |
płatki owsiane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc |
|
|
obiad |
zupa krupnik z ziemniakami, kaszą jęczmienną i natką pietruszki makaron z serem białym, polewa truskawkowa sok owocowy |
|
|
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, napar z herbaty malinowej |
|
|
|
środa, 12.11.2025 |
alergeny |
|
śniadanie |
płatki wielozbożowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek domowy, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
|
obiad |
zupa brokułowa z natką pietruszki gulasz po węgiersku, kasza gryczana, surówka szwedzka sok owocowy |
1, 7, 9 |
|
podwieczorek |
jabłko pieczone z żurawiną, biszkopty, napar z herbaty malinowej |
1, 7 |
|
|
czwartek, 13.11.2025 |
alergeny |
|
śniadanie |
płatki jęczmienne na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, jajko na twardo, warzywa surowe herbata lipowa z miodem |
1, 3, 7, 10 |
|
obiad |
zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki schab duszony w sosie własnym, ziemniaki gotowane, surówka z selera z rodzynkami sok owocowy |
1, 3, 7 |
|
podwieczorek |
jogurt owocowy, rogalik maślany, owoc, napar herbaciany z owoców sadu |
1, 3, 7 |
|
|
piątek, 14.11.2025 |
alergeny |
|
śniadanie |
płatki ryżowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, paprykarz wegański z kaszą jaglaną, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
|
obiad |
zupa fasolowa z natką pietruszki ryba (miruna) smażona, ziemniaki gotowane, surówka z czerwonej kapusty sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9 |
|
podwieczorek |
ślimaczki z ciasta francuskiego (ciasto francuskie, koncentrat pomidorowy, zioła, szynka, ser żółty), ketchup, warzywa surowe, herbata żurawinowa |
1, 3, 7 |
|
|
poniedziałek, 17.11.2025 |
alergeny |
|
śniadanie |
płatki orkiszowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
obiad |
zupa z zieloną fasolką szparagową makaron razowy spaghetti z sosem mięsno-warzywnym sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
|
podwieczorek |
bułka chałka, masło śmietankowe, powidła śliwkowe, owoc, herbata truskawkowa |
1, 3, 7 |
|
|
wtorek, 18.11.2025 |
alergeny |
|
śniadanie |
zapiekanki z wędliną i serem żółtym, ketchup, warzywa surowe, kawa Inka na mleku, owoc |
1, 3, 7, 10 |
|
obiad |
zupa krem z gruszki i pietruszki z grzankami kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej z papryką, zielonym ogórkiem i czerwoną fasolą sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
|
podwieczorek |
koktajl z mango i truskawek na bazie jogurtu naturalnego, paluszki chlebowe z sezamem |
1, 7 |
|
|
środa, 19.11.2025 |
alergeny |
|
śniadanie |
płatki kukurydziane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, kiełbaski kornetki na ciepło, ketchup, warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
|
obiad |
zupa barszcz czerwony z ziemniakami i koperkiem pierogi z serem białym, polewa brzoskwiniowa sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
|
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, napój miodowo-cytrynowy |
1, 3, 7, 10 |
|
|
czwartek, 20.11.2025 |
alergeny |
|
śniadanie |
płatki żytnie na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
obiad |
rosół drobiowy z makaronem i natką pietruszki udzik gotowany, ryż parboiled z dodatkiem dzikiego ryżu, marchewka z groszkiem sok owocowy |
1, 3, 7 |
|
podwieczorek |
ciasto marchewkowe (wyrób własny), napój owsiany czekoladowy, owoc |
1, 3, 7 |
|
|
piątek, 21.11.2025 |
alergeny |
|
śniadanie |
płatki jaglane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajecznica, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
obiad |
krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki paluszki rybne, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9 |
|
podwieczorek |
galaretka owocowa z kleksem jogurtu naturalnego, owoc, chrupki kukurydziane, herbata rumiankowa |
1, 7 |
Do przygotowania napojów (np. herbat, kawy Inki) używa się nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu.
W sokach owocowych podawanych przy obiedzie występują naturalne cukry.
Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. woda do picia dostępna jest przez cały dzień.
