Jadłospis w przedszkolu
|
poniedziałek, 24.02.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki owsiane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
barszcz biały z jajkiem makaron à la carbonara, bukiet warzyw sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
kisiel truskawkowy z jabłkiem, ciasteczka owsiane |
1, 3, 7 |
|
wtorek, 25.02.2025 |
|
śniadanie |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek domowy, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną, owoce suszone kawa Inka na mleku |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
krupnik z kaszą jęczmienną i natką pietruszki kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, fasolka szparagowa sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
podwieczorek |
koktajl bananowo-orzechowy, chrupki kukurydziane |
1, 3, 5, 7 |
|
środa, 26.02.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki wielozbożowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, parówka na ciepło, warzywa surowe herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa kalafiorowa leniwe, surówka z marchewki i jabłka sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
czwartek, 27.02.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki jęczmienne na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, serek kanapkowy, warzywa surowe herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
barszcz ukraiński gyros z karkówki, ryż brązowy, surówka z sałaty lodowej z papryką i czerwoną cebulą sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
mini pączusie, soczek wieloowocowy, owoc |
1, 3 |
|
piątek, 28.02.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki ryżowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasta jajeczna, ser żółty, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa pomidorowa z makaronem ryba(miruna)pieczona w sosie cytrynowym, ziemniaki gotowane, surówka z białej kapusty sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
gruszka zapiekana pod pierzynką (wyrób własny), mus owocowy |
1, 3, 7 |
|
poniedziałek, 3.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki orkiszowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa brokułowa gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek kiszony sok owocowy |
1, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
serek waniliowy, bułka grahamka, masło śmietankowe, owoc napar z herbaty malinowej |
1, 7 |
|
wtorek, 4.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
zapiekanki z szynką i serem żółtym, warzywa surowe kakao do picia |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa pieczarkowa z makaronem udzik pieczony, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem zielonym sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
kasza manna z syropem malinowym, herbatniki, owoc herbata z cytryną |
1, 3, 7 |
|
środa, 5.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki kukurydziane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasta rybno-serowa, wędlina, warzywa surowe kakao do picia, owoc |
1, 3, 4, 7, 10 |
obiad |
zupa z czerwonej soczewicy zapiekanka makaronowa (makaron, biała kapusta, marchew, pietruszka, ser mozzarella) sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 7, 10 |
|
czwartek, 6.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki żytnie na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, dżem owocowy, warzywa surowe, napój miodowy |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa ogórkowa z ryżem eskalopki z indyka, ziemniaki gotowane, marchewka z groszkiem sok owocowy |
1, 3, 7, 10 |
podwieczorek |
galaretka owocowa z bitą śmietaną, owoc |
1, 7 |
|
piątek, 7.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki jaglane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajko na twardo, ser żółty, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 4, 7, 10 |
obiad |
barszcz czerwony ryba po grecku, ziemniaki gotowane sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
ciasto dżemowiec (wyrób własny), napój miodowo-cytrynowy, owoc |
1, 3, 7 |
Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
Woda do picia dostępna jest przez cały dzień. Do przygotowania napojów (np. herbat, kawy Inki) używa się nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu. W sokach owocowych podawanych przy obiedzie występują naturalne cukry.