Jadłospis w przedszkolu
|
poniedziałek, 24.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki owsiane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasta z makreli, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 4, 7, 10 |
obiad |
zupa brokułowa gulasz wieprzowy, kasza kuskus, surówka szwedzka sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
serek waniliowy, rogalik maślany, owoc |
1, 3, 7 |
|
wtorek, 25.03.2025 |
|
śniadanie |
zapiekanki z szynką i serem żółtym, warzywa surowe kakao do picia |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa krem żółta z kukurydzą kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, sałata lodowa z papryką w sosie winegret sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
podwieczorek |
budyń waniliowy z syropem malinowym, baton Flips zbożowy, owoc |
1, 3, 7 |
|
środa, 26.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki wielozbożowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasztet drobiowo-wieprzowy, dżem owocowy, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa z czerwonej soczewicy makaron po florencku (makaron, filet z piersi kurczaka, pomidory suszone, cebula, ser mozzarella, przyprawy) sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
talerzyk owocowy (smoczy owoc, jabłko, ananas), chrupki kukurydziane, napar z herbaty malinowej |
1, 7 |
|
czwartek, 27.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki jęczmienne na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa pieczarkowa z ziemniakami udziec z indyka w warzywach, ryż sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
piątek, 28.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki ryżowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajko na twardo, ser żółty, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa grochowa ryba (miruna)w sosie cytrynowym, surówka z kiszonej kapusty sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
ciasto bananowe (wyrób własny), herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7 |
|
poniedziałek, 31.03.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki orkiszowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa brukselkowa filet z kurczaka po chińsku, ryż sok owocowy |
1, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
bułka chałka, masło śmietankowe, dżem owocowy koktajl bananowy |
1, 7 |
|
wtorek, 1.04.2025 |
alergeny |
śniadanie |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek domowy, wędlina, warzywa surowe kakao do picia, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa krupnik z kaszy jęczmiennej leniwe z masełkiem, surówka z marchewki i jabłka sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
ślimaczki z ciasta francuskiego (ciasto francuskie, wędlina, ser żółty, koncentrat pomidorowy, tymianek, przyprawy prowansalskie, bazylia), warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
środa, 2.04.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki kukurydziane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, kiełbaski kornetki na ciepło, warzywa surowe herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa jarzynowa niezabielana makaron z pastą Shrek i serkiem Mascarpone sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
czwartek, 3.04.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki żytnie na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, dżem owocowy, warzywa surowe napój miodowo-cytrynowy |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa koperkowa z makaronem kotlet mielony, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej sok owocowy |
1, 3, 7, 10 |
podwieczorek |
kisiel cytrynowy, herbatniki, owoc |
1, 7 |
|
piątek, 4.04.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki jaglane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajecznica, serek Almette, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
barszcz ukraiński ryba (miruna), ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
ciasto marchewkowe (wyrób własny), herbata malinowa, owoc |
1, 3, 7 |
Woda do picia dostępna jest przez cały dzień.
Do przygotowania napojów (np. herbat, kawy Inki) używa się nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu.
W sokach owocowych podawanych przy obiedzie występują naturalne cukry.
Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.