Jadłospis w przedszkolu
|
poniedziałek, 13.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki owsiane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, pasta z humusu z suszonymi pomidorami, warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa krupnik z ziemniakami, kaszą jęczmienną i natką pietruszki makaron z serem białym, polewa truskawkowa sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, napar z herbaty malinowej |
1, 3, 7, 10 |
|
wtorek, 14.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wędlina, warzywa surowe kawa inka na mleku |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa ziemniaczana z natką pietruszki pierogi z mięsem okraszane cebulką, surówka z marchewki i jabłka, sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
napój owsiany czekoladowy, ciasto zebra, owoc |
1, 10 |
|
środa, 15.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki wielozbożowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, serek kanapkowy, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa zacierkowa z koperkiem gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki gotowane, surówka z selera z rodzynkami sok owocowy |
1, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
mus z kaszy manny z syropem malinowym, biszkopty, owoc |
1, 3, 7, 10 |
|
czwartek, 16.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki jęczmienne na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajecznica na masełku, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem eskalopki z indyka, ryż parboiled z dodatkiem dzikiego ryżu, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i czerwona fasolą sok owocowy |
1, 3, 7, 10 |
podwieczorek |
talerzyk owocowy (papaja, banan, grapefruit zielony), shake jabłko z agrestem, wafle ryżowe |
1, 3, 7, 11 |
|
piątek, 17.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki ryżowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, ser żółty, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki paluszki rybne, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
bułka grahamka, nutella domowa, owoc, herbata o smaku owoców sadu |
1, 3, 7 |
|
poniedziałek, 20.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki orkiszowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, serek kanapkowy, warzywa surowe herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa szczawiowa z jajkiem makaron po florencku (makaron, filet z piersi kurczaka, pomidory suszone, cebula, ser mozzarella, przyprawy), sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
zapiekanki z wędliną i serem żółtym, ketchup, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7 |
|
wtorek, 21.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, kiełbaski kornetki na ciepło, ketchup, warzywa surowe, kakao do picia, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa pieczarkowa z ziemniakami i natką pietruszki pieczona karkówka, kasza jęczmienna, surówka z buraków na zimno, sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
koktajl bananowy na bazie jogurtu naturalnego, baton zbożowy crunchy o smaku żurawinowo – malinowym |
1, 5, 7, 8 |
|
środa, 22.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki kukurydziane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasta z makreli ze szczypiorkiem, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 4, 7, 10 |
obiad |
zupa kalafiorowa z natką pietruszki kartacze z farszem mięsnym okraszane cebulką, surówka z pora i marchewki sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, napar herbaciany z owoców sadu |
1, 3, 7, 10 |
|
czwartek, 23.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki żytnie na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajko na twardo, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa krem z dyni i batatów kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, kapusta zasmażana sok owocowy |
1, 3, 7, 10 |
podwieczorek |
cynamonki (wyrób własny) , maślanka truskawkowa, owoc |
1, 3, 7 |
|
piątek, 24.10.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki jaglane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek domowy, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa fasolowa ryba pieczona (miruna) w sosie cytrynowo-śmietanowym, ziemniaki gotowane, ogórek zielony z jogurtem naturalnym sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
naleśniki z musem jabłkowym/dżemem owocowym, owoc, herbatka rumiankowa |
1, 3, 7 |
Do przygotowania napojów (np. herbat, kawy Inki) używa się nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu.
W sokach owocowych podawanych przy obiedzie występują naturalne cukry.
Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. woda do picia dostępna jest przez cały dzień.