Jadłospis w przedszkolu
|
poniedziałek, 5.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki owsiane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, serek kanapkowy, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa z czerwonej soczewicy makaron po florencku (makaron, filet z piersi kurczaka, pomidory suszone, cebula, ser mozzarella, przyprawy) sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
podwieczorek |
bułka chałka, masło śmietankowe, dżem truskawkowy, owoc, napar z herbaty rumiankowej |
1, 3, 7 |
|
wtorek, 6.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasta jajeczna, wędlina, warzywa surowe kawa inka na mleku |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa ogórkowa z ryżem kotlet mielony, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i papryką, sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
podwieczorek |
budyń śmietankowy, ciasteczka owsiane, owoc, napar z herbaty malinowej |
1, 3, 7 |
|
środa, 7.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki wielozbożowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasta z makreli ze szczypiorkiem, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 4, 7, 10 |
obiad |
zupa porowa z ziemniakami leniwe z prażoną bułką tartą i cukrem waniliowym, surówka z marchewki i jabłka, sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
czwarte, 8.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki jęczmienne na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 4, 7, 10 |
obiad |
zupa jarzynowa niezabielana udziec z indyka w sosie własnym, ryż, surówka z kapusty czerwonej sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
koktajl bananowo - orzechowy, wafle ryżowe naturalne, owoc |
1, 5, 7, 10 |
|
piątek, 9.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki ryżowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek domowy, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa koperkowa z makaronem ryba (miruna) pieczona, ziemniaki gotowane, brokuły na parze sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
wafle domowe (wyrób własny), mus owocowy |
1, 3, 7 |
|
poniedziałek, 12.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki orkiszowe na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
zupa ziemniaczana makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym sok owocowy |
1, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
kisiel truskawkowy, biszkopty, owoc herbata z cytryną |
1, 3, 7 |
|
wtorek, 13.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wędlina, warzywa surowe kakao na mleku, owoc |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
krupnik z kaszy jęczmiennej kotlet z piersi kury, ziemniaki gotowane, mizeria sok owocowy |
1, 3, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
ślimaczki z ciasta francuskiego (ciasto, francuskie, koncentrat pomidorowy, ser mozzarella, szynka gotowana, bazylia, majeranek), herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
środa, 14.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki kukurydziane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, kabanosy drobiowe, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
kapuśniak z kiszonej kapusty naleśniki z serem białym, polewa malinowa, marchewka do chrupania sok owocowy |
1, 3, 7, 9 |
podwieczorek |
pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
|
czwartek, 15.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki żytnie na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, dżem owocowy, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
rosół drobiowy z makaronem i natką pietruszki udzik pieczony, ziemniaki, sałata z jogurtem naturalnym |
1, 3, 7, 10 |
podwieczorek |
racuchy drożdżowe, herbata z cytryną, owoc |
1, 3, 7 |
|
piątek, 16.05.2025 |
alergeny |
śniadanie |
płatki jaglane na mleku pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajko na twardo, wędlina, warzywa surowe herbata z cytryną |
1, 3, 7, 10 |
obiad |
barszcz ukraiński pulpety rybne, ziemniaki gotowane, marchewka mini sok owocowy |
1, 3, 4, 7, 9, 10 |
podwieczorek |
jogurt pitny, rogalik maślany, owoc |
1, 3, 7 |
Do przygotowania napojów (np. herbat, kawy Inki) używa się nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu.
W sokach owocowych podawanych przy obiedzie występują naturalne cukry.
Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Woda do picia dostępna jest przez cały dzień.