Jadłospis w przedszkolu

 

poniedziałek, 24.03.2025

alergeny

śniadanie

płatki owsiane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasta z makreli, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 4, 7, 10

obiad

zupa brokułowa

gulasz wieprzowy, kasza kuskus, surówka szwedzka

sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

serek waniliowy, rogalik maślany, owoc

1, 3, 7

 

wtorek, 25.03.2025

 

śniadanie

zapiekanki z szynką i serem żółtym, warzywa surowe

kakao do picia

1, 3, 7, 10

obiad

zupa krem żółta z kukurydzą

kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, sałata lodowa z papryką w sosie winegret

sok owocowy

1, 3, 7, 9

podwieczorek

budyń waniliowy z syropem malinowym, baton Flips zbożowy, owoc

1, 3, 7

 

środa, 26.03.2025

alergeny

śniadanie

płatki wielozbożowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasztet drobiowo-wieprzowy, dżem owocowy, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa z czerwonej soczewicy

makaron po florencku (makaron, filet z piersi kurczaka, pomidory suszone, cebula, ser mozzarella, przyprawy)

sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

talerzyk owocowy (smoczy owoc, jabłko, ananas),

chrupki kukurydziane, napar z herbaty malinowej

1, 7

 

czwartek, 27.03.2025

alergeny

śniadanie

płatki jęczmienne na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa pieczarkowa z ziemniakami

udziec z indyka w warzywach, ryż

sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

 

piątek, 28.03.2025

alergeny

śniadanie

płatki ryżowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajko na twardo, ser żółty, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa grochowa

ryba (miruna)w sosie cytrynowym, surówka z kiszonej kapusty

sok owocowy

 

1, 3, 4, 7, 9, 10

podwieczorek

ciasto bananowe (wyrób własny), herbata z cytryną, owoc

1, 3, 7

 

 

poniedziałek, 31.03.2025

alergeny

 śniadanie

płatki orkiszowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa brukselkowa

filet z kurczaka po chińsku, ryż

sok owocowy

1, 7, 9, 10

podwieczorek

bułka chałka, masło śmietankowe, dżem owocowy

koktajl bananowy

1, 7

 

wtorek, 1.04.2025

alergeny

śniadanie

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek domowy, wędlina, warzywa surowe

kakao do picia, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa krupnik z kaszy jęczmiennej

leniwe z masełkiem, surówka z marchewki i jabłka

sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

ślimaczki z ciasta francuskiego (ciasto francuskie, wędlina, ser żółty, koncentrat pomidorowy, tymianek, przyprawy prowansalskie, bazylia), warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

 

środa, 2.04.2025

alergeny

śniadanie

płatki kukurydziane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, kiełbaski kornetki na ciepło, warzywa surowe

herbata z cytryną, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa jarzynowa niezabielana

makaron z pastą Shrek i serkiem Mascarpone

sok owocowy

1, 3, 7, 9

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

 

czwartek, 3.04.2025

alergeny

śniadanie

płatki żytnie na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, dżem owocowy, warzywa surowe

napój miodowo-cytrynowy

1, 3, 7, 10

obiad

zupa koperkowa z makaronem

kotlet mielony, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej

sok owocowy

1, 3, 7, 10

podwieczorek

kisiel cytrynowy, herbatniki, owoc

1, 7

 

piątek, 4.04.2025

alergeny

śniadanie

płatki jaglane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajecznica, serek Almette, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

barszcz ukraiński

ryba (miruna), ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty

sok owocowy

 

1, 3, 4, 7, 9, 10

podwieczorek

ciasto marchewkowe (wyrób własny), herbata malinowa, owoc

1, 3, 7

 

Woda do picia dostępna jest przez cały dzień.

Do przygotowania napojów (np. herbat, kawy Inki) używa się nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu.

W sokach owocowych podawanych przy obiedzie występują naturalne cukry.

Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.