Jadłospis w przedszkolu

 

poniedziałek, 13.10.2025

alergeny

śniadanie

płatki owsiane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, pasta z humusu z suszonymi pomidorami, warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa krupnik z ziemniakami, kaszą jęczmienną i natką pietruszki

makaron z serem białym, polewa truskawkowa

sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, napar z herbaty malinowej

1, 3, 7, 10

 

wtorek, 14.10.2025

alergeny

śniadanie

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wędlina, warzywa surowe

kawa inka na mleku

1, 3, 7, 10

obiad

zupa ziemniaczana z natką pietruszki

pierogi z mięsem okraszane cebulką, surówka z marchewki i jabłka, sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

napój owsiany czekoladowy, ciasto zebra, owoc

1, 10

 

środa, 15.10.2025

alergeny

śniadanie

płatki wielozbożowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, serek kanapkowy, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa zacierkowa z koperkiem

gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki gotowane, surówka z selera z rodzynkami

sok owocowy

1, 7, 9, 10

podwieczorek

mus z kaszy manny z syropem malinowym, biszkopty, owoc

1, 3, 7, 10

 

czwartek, 16.10.2025

alergeny

śniadanie

płatki jęczmienne na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajecznica na masełku, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

eskalopki z indyka, ryż parboiled z dodatkiem dzikiego ryżu, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i czerwona fasolą

sok owocowy

1, 3, 7, 10

podwieczorek

talerzyk owocowy (papaja, banan, grapefruit zielony), shake jabłko z agrestem, wafle ryżowe

1, 3, 7, 11

 

piątek, 17.10.2025

alergeny

śniadanie

płatki ryżowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, ser żółty, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki

paluszki rybne, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty

sok owocowy

 

1, 3, 4, 7, 9, 10

podwieczorek

bułka grahamka, nutella domowa, owoc, herbata o smaku owoców sadu

1, 3, 7

 

 

 poniedziałek, 20.10.2025

alergeny

 śniadanie

płatki orkiszowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, serek kanapkowy, warzywa surowe

herbata z cytryną, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa szczawiowa z jajkiem

makaron po florencku (makaron, filet z piersi kurczaka,

pomidory suszone, cebula, ser mozzarella, przyprawy), sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

zapiekanki z wędliną i serem żółtym, ketchup, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7

 

wtorek, 21.10.2025

alergeny

śniadanie

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, kiełbaski kornetki na ciepło, ketchup, warzywa surowe, kakao do picia, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa pieczarkowa z ziemniakami i natką pietruszki

pieczona karkówka, kasza jęczmienna, surówka z buraków na zimno, sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

koktajl bananowy na bazie jogurtu naturalnego, baton zbożowy crunchy o smaku żurawinowo – malinowym

1, 5, 7, 8

 

środa, 22.10.2025

alergeny

śniadanie

płatki kukurydziane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasta z makreli ze szczypiorkiem, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc

1, 3, 4, 7, 10

obiad

zupa kalafiorowa z natką pietruszki

kartacze z farszem mięsnym okraszane cebulką, surówka z pora i marchewki

sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, napar herbaciany z owoców sadu

1, 3, 7, 10

 

czwartek, 23.10.2025

alergeny

śniadanie

płatki żytnie na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajko na twardo, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa krem z dyni i batatów

kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, kapusta zasmażana

sok owocowy

1, 3, 7, 10

podwieczorek

cynamonki (wyrób własny) , maślanka truskawkowa, owoc

1, 3, 7

 

piątek, 24.10.2025

alergeny

śniadanie

płatki jaglane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek domowy, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa fasolowa

ryba pieczona (miruna) w sosie cytrynowo-śmietanowym,

ziemniaki gotowane, ogórek zielony z jogurtem naturalnym

sok owocowy

 

1, 3, 4, 7, 9, 10

podwieczorek

naleśniki z musem jabłkowym/dżemem owocowym, owoc, herbatka rumiankowa

 

1, 3, 7

 

Do przygotowania napojów (np. herbat, kawy Inki) używa się nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu.

W sokach owocowych podawanych przy obiedzie występują naturalne cukry.

 

Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. woda do picia dostępna jest przez cały dzień.