Jadłospis w przedszkolu

 

poniedziałek, 10.11.2025

alergeny

śniadanie

płatki owsiane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc

 

obiad

zupa krupnik z ziemniakami, kaszą jęczmienną i natką pietruszki

makaron z serem białym, polewa truskawkowa

sok owocowy

 

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, napar z herbaty malinowej

 

 

środa, 12.11.2025

alergeny

śniadanie

płatki wielozbożowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek domowy, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa brokułowa z natką pietruszki

gulasz po węgiersku, kasza gryczana, surówka szwedzka

sok owocowy

1, 7, 9

podwieczorek

jabłko pieczone z żurawiną, biszkopty, napar z herbaty malinowej

1, 7

 

czwartek, 13.11.2025

alergeny

śniadanie

płatki jęczmienne na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, jajko na twardo, warzywa surowe

herbata lipowa z miodem

1, 3, 7, 10

obiad

zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki

schab duszony w sosie własnym, ziemniaki gotowane, surówka z selera z rodzynkami

sok owocowy

1, 3, 7

podwieczorek

jogurt owocowy, rogalik maślany, owoc, napar herbaciany z owoców sadu

1, 3, 7

 

piątek, 14.11.2025

alergeny

śniadanie

płatki ryżowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, paprykarz wegański z kaszą jaglaną, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa fasolowa z natką pietruszki

ryba (miruna) smażona, ziemniaki gotowane, surówka z czerwonej kapusty

sok owocowy

 

1, 3, 4, 7, 9

podwieczorek

ślimaczki z ciasta francuskiego (ciasto francuskie, koncentrat pomidorowy, zioła, szynka, ser żółty), ketchup, warzywa surowe, herbata żurawinowa

1, 3, 7

 

 

 

 poniedziałek, 17.11.2025

alergeny

 śniadanie

płatki orkiszowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa z zieloną fasolką szparagową

makaron razowy spaghetti z sosem mięsno-warzywnym

sok owocowy

1, 3, 7, 9

podwieczorek

bułka chałka, masło śmietankowe, powidła śliwkowe, owoc,

herbata truskawkowa

1, 3, 7

 

wtorek, 18.11.2025

alergeny

śniadanie

zapiekanki z wędliną i serem żółtym, ketchup, warzywa surowe,

kawa Inka na mleku, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa krem z gruszki i pietruszki z grzankami

kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej z papryką, zielonym ogórkiem i czerwoną fasolą

sok owocowy

1, 3, 7, 9

podwieczorek

koktajl z mango i truskawek na bazie jogurtu naturalnego, paluszki chlebowe z sezamem

1, 7

 

środa, 19.11.2025

alergeny

śniadanie

płatki kukurydziane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, kiełbaski kornetki na ciepło, ketchup, warzywa surowe, herbata z cytryną, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

zupa barszcz czerwony z ziemniakami i koperkiem

pierogi z serem białym, polewa brzoskwiniowa

sok owocowy

1, 3, 7, 9

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, napój miodowo-cytrynowy

1, 3, 7, 10

 

czwartek, 20.11.2025

alergeny

śniadanie

płatki żytnie na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

rosół drobiowy z makaronem i natką pietruszki

udzik gotowany, ryż parboiled z dodatkiem dzikiego ryżu,

marchewka z groszkiem

sok owocowy

1, 3, 7

podwieczorek

ciasto marchewkowe (wyrób własny), napój owsiany czekoladowy, owoc

1, 3, 7

 

piątek, 21.11.2025

alergeny

śniadanie

płatki jaglane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajecznica, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki

paluszki rybne, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej

sok owocowy

 

1, 3, 4, 7, 9

podwieczorek

galaretka owocowa z kleksem jogurtu naturalnego, owoc, chrupki kukurydziane, herbata rumiankowa

 

1, 7

Do przygotowania napojów (np. herbat, kawy Inki) używa się nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu.

W sokach owocowych podawanych przy obiedzie występują naturalne cukry.

 

Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. woda do picia dostępna jest przez cały dzień.