Szkolne obiady dla uczniów
Każdemu rodzicowi zależy na tym, by jego dziecko było zdrowe i rozwijało się prawidłowo. Jednym z czynników, które warunkują zdrowy rozwój, jest odpowiednia dieta. Posiłki, które serwujemy naszym uczniom w stołówce szkolnej są zdrowe, choć z doświadczenia wiemy, że zawsze może być lepiej.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, zastosowaliśmy nowe rozwiązania.
Przepisy ograniczają możliwość wprowadzania żywności, do której dodawane są cukry i substancje słodzące, a także żywności o dużej zawartości tłuszczu lub soli. Promowane jest natomiast spożywanie warzyw, owoców i żywności bogatej w wapń oraz picie wody.
W naszej stołówce szkolnej cukier zastąpiliśmy miodem naturalnym, sól jodowaną , solą sodowo-potasową. Zgodnie z zaleceniami wyeliminowaliśmy napoje słodzone cukrem i innymi substancjami słodzącymi. Dzieci otrzymują soki owocowe naturalne, owoce lub wodę niegazowaną.
Chcemy dać wyraźny sygnał i wyeliminować ze szkoły tłuste, słone i słodzone pokarmy, które są główną przyczyną otyłości i innych chorób.
Niżej prezentujemy wyniki ankiety dotyczącej preferencji uczniów w wyborze zup i drugiego dania. Uczniowie mogli wybrać trzy ulubione zupy i drugie dania.